Meningsbyggnad och tempus

En del barn behöver få extra hjälp att lära sig meningsbyggnad, dvs hur orden ska sättas ihop för att bilda meningar, och en del barn behöver hjälp att lära sig hur olika grammatiska strukturer uttrycks, som till exempel tempus (dåtid, nutid, framtid). Det finns olika sätt att träna, man kan prata om saker man gjort och lägga betoning på strukturerna, man kan läsa en bok och sedan prata om vad som hände och vad som ska hända. Och så kan man göra sådana här lekar.

För många barn är det bra med bildstöd. Bildstödet kan se ut på många olika sätt, det kan vara fotografier, bilder från en bildbank som inPrint eller genom bildstod.se eller det kan vara streckgubbar man ritar själv.

Det här är en lek där olika figurer sIMG_9309ka gå eller åka till ett hus.

Vi leker den med gubbar, djur eller som den här gången med bilar. Till den här bilden säger vi

“den röda bilen åker till huset”

Och så åker vi till huset med den röda bilen. Just det här huset kan man ta av locket på och då kan man även träna prepositioner – kanske bilen åker in i huset, eller flyger upp och står IMG_9310 huset? Eller parkerar bilen bredvid?

 

 

Den blå bilen åker också till huset!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När alla bilarna kommit fram till huset är de hungriga och vill äta.

IMG_9311

“den röda bilen ska äta tomat”

Alla bilarna får äta. När de är mätta kan vi prata om vad de har gjort.

IMG_9312

“den röda bilen har ätit tomat”

IMG_9313Det går förstås att äta vad som helst, och att använda vilka figurer som helst. Det går också bra att beskriva dem utifrån storlek om man vill träna på det – “den lilla bilen vill äta tomat och den stora bilen vill äta broccoli”

Den här typen av menings-bildstöd hjälper barnet att säga själv, utan att den vuxne säger samtidigt. Den vuxne får dock säga först. Peka på bilderna i den ordning orden kommer i meningen:

den röda (->peka på färg) bilen (->peka på bil) har (->peka på har) ätit (->peka på ätit) tomat (-peka på tomat).

Hjälp sen barnet genom att peka på bilderna och låt barnet säga orden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.